Googles tjänster i utbildningen?

Google pysslar inte bara om sin sökrobott och optimerade annonser för att få dagarna att gå. Flera av er känner nog även till verktygen för bl.a. e-post (Gmail), blogg (Blogger) och översättning (Google Translate), men att företaget också har ett separat verktyg för skolor är det färre som vet. Lösningen för utbildningssektorn heter ”Apps for Education”, vilket i Google Translate komiskt nog översätts till just ”Apps for Education”. Apps är som bekant en förkortning för Application, vilket då slarvigt ger en tjänst med det fräcka namnet ”programvara för utbildning”. Hur som helst handlar det om dessa verktyg:
2015-03-30_google_apps

De verktyg som räknas upp ovanför har redan många via sitt privata Googlekonto. Den stora skillnaden är dock ”Classroom” som påminner om en slags Lärplattform som håller ihop verktygslådan. Övriga ”fördelar” beskrivs så här:2015-03-30_1509-classroom1

Flera olika skolor har varit igång med Google Apps, men Datainspektionen har tidigare riktat kritik mot det avtal som Google sluter med kommunerna för att inte uppfylla kraven i personuppgiftslagen. Sedan några veckor tillbaka har bl.a. Simrishamns kommun fått godkänt av Datainspektionen och om det kan du läsa här. Vägen är således öppen för flera att hänga på.

Titta på en subjektiv reklamfilm om lösningen:

Nästa veckas bloggare kommer problematisera vilka val MSB måste göra för att möta framtidens behov av en modern utbildningsplattform. Det är många krav att ta höjd för och frågan är hur Google Apps for Education skulle passa in i ett framtida scenario?

/BJÖRN

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s