Rapport från Fronters användarkonferens

Jag har varit på Fronters användarkonferens för att utbyta erfarenheter och ta del av nyheter.
20141016_143926Peter Becker från ”Stiftelsen Datorn i undervisningen” inledde konferensen med att berätta att det under hösten ska sammanställas en ”skandinavisk horizon report”. Det är en typ av teknikspaning som gjorts i USA i flera år och även i Norge i fjol. Hittills har Sverige inte gjort denna typ av analys, även om de norska förhållandena till dels är applicerbara även här. Hur som helst ska 60 experter i Sverige tillsammans med lika många kollegor i Norge och Danmark sammanställa sina prognoser. I känd ”horizon report anda” ska analysen spå vilka tekniker som kommer få genomslag både på kort och lång sikt inom utbildningen.  Arbetet ska redovisas på BETT-mässan i London under januari.

Flera seminarier handlade om framtida funktionalitet och förpackning av Fronter. För tio år sedan fanns det 80st egenutvecklade verktyg i Fronter, men i framtiden är det färre egna verktyg som gäller. Istället blir det fokus på integrering med Internets olika öppna tjänster (Dropbox, Office 365 etc.). Andra satsningar är anpassa sig att möta alla användare med mobiltelefoner och surfplattor samt utforma en mer personlig startsida/dashboard. Ett exempel på det senare kommer här (jämför med ”Idag-fliken”):
20141017_112354_Richtone(HDR)För att underlätta kommunikation mellan lärare och studerande har Fronter utvecklat ett verktyg som heter ”Kolibri”. Idag är det en App där man via egna kanaler lätt kan nå varandra med information. Syftet är att förenkla för alla med mobiltelefoner och surfplattor.  Nästa år blir Kolibri integrerad i Fronter. Sök på Appstore/Google play/Windows store.

I det stora hela var det ganska förväntade satsningar som Fronterledningen serverade sina kunder. Att anpassa Fronter till att kunna integrera öppna verktyg som finns på nätet, anpassa sina tjänster för surfplattor/mobiler samt skapa möjligheter till en mer personlig lärmiljö har vi efterfrågat länge. Nu är det upp till bevis under 2015!
/BJÖRN

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s