5 heta begrepp inom nätbaserat lärande

Veckans lilla ordlista över trender i nätbaserat lärande:

Gamification är ganska nytt. Det betyder i stora drag att man lägger till spel eller speltänkande (poängsystem, nivåer, svårighetsgrader etc.) till nätbaserade kurser. Alltså att man som studerande får spela spel som gör att man lär sig ett moment i sin kurs.

m-learning har varit en trend i flera år. Det betyder helt enkelt att gränssnittet är anpassat för att användas i mobila enheter (smarttelefoner och surfplattor).

BYOD (bring your own device) Detta är en lek med uttrycket BYOD (bring your own drink) som används av restauranger (inte i Sverige!), man kan alltså ta med sig sin egen alkohol till måltiden som restaurangen serverar. BYOD i tekniksammanhang handlar om att anställda och studerande tar med sig sin egen dator, smarttelefon eller surfpadda till arbetsplatsen/studieplatsen.

MOOC, massive online open courses. Nätbaserade kurser med ibland tusentals deltagare, ofta med högt deltagarengagemang. Många stora universitet internationellt erbjuder MOOC, skillnaden mot ordinarie kurser är att man inte får ut något betyg men ibland ett deltagarcertifikat.

Social learning, har varit med i några år också. Den stora och allmänna användningen sociala media förs sakta över till mer formella lärandesammanhang. Det kan handla om Twitterchat, Skypemöten, Facebookgrupper etc.

spindelnät_estoril

CLM, din spindel på nätet

/Helena

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s