Centralafrikanska republiken möter Åmål i MSB:s Induction Course

DSCN3522

Distansutbildning med nöjda deltagare jorden runt
Vad har en logistiker i Centralafrikanska republiken gemensamt med en sjuksköterska från Åmål? Åtminstone en sak vet vi säkert: de har båda gått MSB:s introduktionskurs för insatspersonal (MSB Field Staff Induction Course). Nöjda kursdeltagare från hela världen lovordar kursen och det faktum att man i princip inte har några avhopp visar tydligt att distansutbildning fungerar.

Vad är hemligheten, hur ser receptet på lyckad distansutbildning ut? Kanske finns det inte ett enda, men Gunilla Lindström och Erika Mårtensson, båda lärare på kursen, säger så här om det positiva resultatet:

– En stor del av framgången bygger på kombinationen distans och internat. Sedan måste man som lärare vara aktiv och närvarande på nätet och man måste ge snabb och omfattande respons. Och så gäller det att ge förutsättningar för samarbete mellan kursdeltagarna.

De betonar även hur viktigt det är att den webbaserade lärmiljön är välstrukturerad och genomtänkt och att det de studerande aldrig behöver tveka om vem de ska vända sig till när det dyker upp frågor.

Introduktionskursen ska utveckla och fördjupa kompetensen hos medlemmar i MSB:s personalpool, så att de är väl förberedda för att medverka i insatser runt om i världen. Till poolen rekryteras personal med olika kompetensprofiler; det handlar om personal som redan finns på plats i de aktuella områdena, alltså människor som har lokalkunskap och kontakter. Utbildningen ger deltagarna kunskap och färdigheter om MSB:s uppdrag och verksamhetsområden. Ämnen som t ex informationshantering och kommunikation, mänskliga rättigheter, kulturell medvetenhet och konflikthantering ingår.

MSB Field Staff Induction Course reviderades 2012 och körs sedan dess helt på engelska. Då passade man också på att utveckla det distansupplägg som togs fram 2007. Kursen är ett bra exempel på så kallad blended learning, det vill säga en blandning av lärande i olika miljöer. Här fungerar det så att en förberedande nätbaserad distansdel på ett par veckor följs av fem dagars avslutande internat. Kursstarten sker via ett e-möte där även en IT-pedagog deltar och ser till att ingen behöver köra fast på teknikproblem. Men blir det inte opersonligt när man inte träffas förrän i slutet?

– Tvärtemot vad man kan tro, lär man känna deltagarna i en distanskurs väldigt bra, många gånger bättre än i ett klassrum, menar Erika. De lär också känna varandra, mycket tack vare de obligatoriska diskussioner som ingår.

Gunilla instämmer:

– När vi sedan träffas live för första gången känns det som gamla bekanta.

Båda tycker också att distansupplägget gör kursen mer dynamisk – under hemmaperioden finns utrymme för reflektion och repetition i egen takt och det blir en naturlig progression från distansdelen till internatet. Så här skriver en kursdeltagare i utvärderingen: “I think the online part was good in that way that you could work with the topics when you had the time. Some topics I had to spend more time to and others I could do faster depending on previous experience.”

Gunilla tar upp ytterligare en fördel med distansutbildning:

– Som lärare har man på sätt och vis bättre koll på vad var och en gör och kan. Alla kursdeltagarna blir synliga på ett helt annat sätt än i ett klassrum, där det är lättare att sitta i ett hörn och bara flyta med.

Men visst måste det även dyka upp problem ibland?

– Någon gång kan dålig bandbredd eller instabila elnät ställa till det ute på små fältkontor, men oftast löser det sig, säger Erika.

Man har alltså utan tvekan hittat ett distanskoncept som fungerar. På frågan om vad som skulle kunna utvecklas, svarar Gunilla att hon i framtiden gärna skulle se att man kombinerar nätstudierna med att MSB:s lärare åker ut och utbildar på plats.

Skärmklipp

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s