Infografik – ett sätt att göra överskådliga presentationer

I dag finns det stora möjligheter att variera sitt sätt att presentera information. Med hjälp av de gratisverktyg man hittar på nätet kan man ganska enkelt och snabbt göra proffsiga presentationer. De pedagogiska fördelarna är stora: bilder, tabeller och andra typer av grafik gör ofta ett komplext innehåll mer överskådligt och tydligt än om man låter en stor textmassa beskriva samma sak. Man brukar kalla den här typen av presentationer för infografik.

infografik
Klicka på bilden för ett exempel på infografik från .se/internetstatistik.

Infografik kan också vara en alternativ redovisningsform att erbjuda de studerande vid sidan av rapporter, PM eller power points. Möjligheten att samarbeta i grupp kring en presentation är dessutom stora.

20+ Tools To Create Your Own Infographics ger tips på bra verktyg – några kräver registrering, andra inte. Piktochart har t ex en del gratismallar som man enkelt kan dra och släppa innehåll i. Tidigare har vi här på bloggen även presenterat tjänsten glogster som också gör en variant på infografik och som även tillåter filmsnuttar.

Ett annat smidigt verktyg som kan vara användbart för både lärare och studerande är youblisher som låter dig presentera ditt material i form av en interaktiv, digital folder som du kan bläddra i. Du laddar upp en pdf-fil och utifrån den skapas en liten e-bok som du kan bädda in eller länka till. Här är ett exempel på en publikation från oss på CLM: Nätbaserad utbildning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s