Google Docs för grupparbeten och formativ bedömning

Google Docs (Google Dokument) är ett enkelt och effektivt verktyg för dokumentdelning. I Google Docs kan man dela dokument, kalkylblad och bildspel och även skapa självrättande prov. Man kan alltså skriva tillsammans med andra i samma dokument eller skapa ett bildspel ihop, antingen i realtid eller asynkront. Allt finns samlat och sparat i molnet (alltså på servrar över internet i stället för lokalt på din dator) och man kan komma åt sina filer närsomhelst från vilken dator som helst och utan att installera någon programvara. Tjänsten är än så länge kostnadsfri, men man behöver ett Google-konto.

Google Docs är väldigt användbart i undervisningen och passar perfekt för grupparbete och formativ bedömning. Som lärare kan man lätt se vem som skrivit vad, se om någon inte jobbat alls, spåra ändringar och jämföra olika versioner. Man får helt enkelt en inblick i hur arbetet går framåt och kan följa upp kontinuerligt genom att lägga till och svara på kommentarer. Som lärare blir man delaktig i processen och får inte bara se en färdig produkt. Framför allt är dokumentdelning ett bra sätt att utveckla samarbetsförmåga och respons. De studerande jobbar som en grupp, inte i en grupp.

Även kolleger emellan är dokumentdelning ett bra sätt att samarbeta i stället för att skicka mejl fram och tillbaka med olika versioner av dokument eller presentationer.

Google Docs kommer inom kort att byggas in i Googles nya lagringstjänst Google Drive där man kan ladda upp och lagra filer av alla typer och komma åt dem överallt (ungefär som i Dropbox).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s