Vänd upp och ned på klassrummet!många sammanhang just nu hör man talas om vad som på engelska kallas the flipped classroom; men vad menas egentligen med detVadå ”vända upp och ned på klassrummet”? Jo, det handlar helt enkelt om att vända upp och ned på ett traditionellt utbildningskoncept: i stället för att läraren har genomgångar under lektionen och skickar hem eleverna med en läxa/inlämningsuppgift gör man precis tvärtom och låter de studerande ta del av föreläsningar och genomgångar hemma medan man ägnar lektionstiden åt själva aktiviteten/problemlösningen. Poängen är att eleverna kan förbereda sig i sin egen takt hemma genom att ta del av lärarens teorigenomgångar via videoklipp. Kanske dyker det upp frågor som den studerande i så fall kan skriva ner och ta med till lektionen. Väl på plats i klassrummet kan eleverna sedan omsätta teorin i praktiken och få hjälp av både sina kurskompisar och av läraren som får mer tid för var och en.

Risken med att låta eleverna ta itu med problemlösningen/läxan på egen hand hemma är att eleverna kanske kör fast och inte alltid heller har någon till hands som kan hjälpa dem vidare. Nästa lektion är det dags för nya genomgångar medan många sitter där med olösta problem och inte kan ta till sig något nytt.

Idén med the flipped classroom kan förstås anpassas på det sätt man tycker passar den egna undervisningen bäst. Metoden passar lika bra för vuxna som för barn. De skolor som provat kan visa tydligt positiva resultat och har framför allt fått mycket mer aktiva elever. Titta gärna in hos en svensk lärare som berättar hur han gör och kolla in filmen nedan som förklarar på ett åskådligt sätt vad the flipped classroom handlar om.

Annonser

2 thoughts on “Vänd upp och ned på klassrummet!

  1. Ping: Film i utbildningarna | Centrum för lärande och media

  2. Ping: Flippade klassrum har både för- och nackdelar | Centrum för lärande och media

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s