Presentera med Prezi

CLM har fått flera frågor om det webbaserade presentationsverktyget Prezi som är ett spännande alternativ till PowerPoint. Med Prezi skapar du icke-linjära presentationer som liknar en tankekarta. Idén bygger mycket på att man ska använda sig av in- och utzoomningar mellan helheter och detaljer, men man kan också hoppa över den finessen om man vill. Resultatet blir ändå mer levande och engagerande än ett vanligt bildspel och man kan dessutom bädda in sin prezi i t ex Cursnet på samma sätt som med youtube-filmer.

Här är ett exempel på en Prezi som beskriver CLM. Välj gärna ”helskärmsläge under ”More”.

Om du saknar senaste versionen av Flash-Player kanske du inte ser presentationen. Titta i så fall via denna länk i stället.

Ett stort plus är att det går snabbt att komma igång; det är bara att börja skriva var som helst på arbetsytan och sedan dra och släppa som man vill och infoga bilder, former, ritningar och mediafiler. Instruktiva tips dyker då och då upp medan man arbetar.

Man kan visa sin prezi direkt via webben men man kan också välja att ladda ner sin presentation. Det är även möjligt att samarbeta och utforma en prezi tillsammans, något vi på CLM provat och gillat. En annan fördel är att man kan tillåta andra att återanvända och bygga vidare på den presentation man skapat, kanske plocka någon del bara, men det egna originalet finns alltid kvar intakt.

Med ett vanligt gratiskonto blir dina presentationer synliga för alla, men möjligheten finns förstås att uppgradera och betala för ett privat konto. Prezi erbjuder dessutom ett speciellt konto för lärare och elever, som innebär att presentationerna inte blir publika för andra än de som ingår i gruppen.

På hemsidan kan man se många bra exempel på andras presentationer och där finns bra instruktionsfilmer och tips om vad man bör tänka på för att få ut så mycket som möjligt av Prezi. Riktigt snygga presentationer utnyttjar de visuella effekterna fullt ut och låter detaljerna i utzoomat läge bilda ett mönster eller bygga en bild.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s